en | de | hu

Korok, stílusok,
korstílusok a lakberendezésben


Néhány olyan meghatározó stílus bútorművészetéből válogattunk, amelyek ma is alkalmazhatóak a belsőépítészetben, lakberendezésben.
Az empire, a szecesszió, az art deco formavilága és anyaghasználata ma is elkápráztat. A keleti és egzotikus stílusok mind az enteriőr tervezésben, mind a kertkultúrában nagyon népszerűek. A ma klasszikus stílusként megjelenő formavilág szintén nem önnálló stílus, a polgári otthonok hangulatát kívánja visszaadni.

Az Empire stílus, avagy Napóleon a hálószobában>>>

A századforduló stílusa: a szecesszió>>>

A luxus és elegancia stílusa, az art deco>>>

A polgári otthonok hangulata, a mai klasszikus stílus>>>

Japán, Tájföld, India, keleti egzotikum a lakberendezésben>>>


Az Empire stílus, avagy Napóleon a hálószobában

Az empire I. Napóleon császársága alatt kifejlődött művészeti stílus. Napóleon önmagát a római császárok utódának tekintette, ezért aztán mindenáron új, klasszikus birodalmi stílust kívánt létrehozni, mégpedig valami egészen monumentális fényűzés bevezetésével.

Empire hálószoba design
Empire stílusú hálószoba garnitúra

A empire elemeit a görög és a római művészet formakincséből meríti s olykor egyiptomi motivumokat is használ. Kerüli a hajlott vonalakat, de bútor-művészetben szereti a gazdag aranyozást és díszes vereteket. Általában bizonyos komolyság és ünnepélyesség jellemzi.
A klasszikus egyiptomi, görög és római képzőművészet megismerését, feltárását nagyban segítette, sőt a keleti kultúra iránti érdeklődést is felkeltette az empire stílus megjelenése.

Az Empire a mi stílusunk?

Ha vonzanak az ókori művészetek és a Napóleoni idők, ha fényűzésre vágyunk, akkor válasszuk otthonunkba az Empire-t enteriőr stílusként.

Empire lakberendezés Empire lakberendezés Empire lakberendezés

A századforduló stílusa: a szecesszió

A szecesszió sokkal inkább egy művészeti irányzat, egy világkép, mint egységes stílus. A szó maga kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt.

szecessziós nappali kandallóval
Szecessziós enteriőr

A szecesszió főbb jellemzői:

 • nagymértékű stilizálás,
 • a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika,
 • hangsúlyos, élénk színek alkalmazása,
 • "organikus" jellegű formálás.

A szecessziós épületeken, iparművészeti tárgyakon kevés a derékszög, a tervezők sokkal inkább kedvelték a lágy, gömbölyded formákat.

A szecesszió egyéb elnevezései

A szecessziós stílust Európa különböző területein más és más névvel illették. Míg az Osztrák-Magyar Monarchiában a Sezession szót alkalmazták, addig Franciaországban az Art Nouveau ("új művészet"), Nagy-Britanniában pedig a modern style ("modern stílus") volt az elfogadott elnevezés. Németországban a Jugendstil (a müncheni "Jugend", azaz "Fiatalság" című folyóirat után), Spanyolországban a Modernismo, Olaszországban a stile floreale ("virágos stílus") és a stile Liberty, az Amerikai Egyesült Államokban pedig a Tiffany style elnevezés terjedt el.

Nekünk való a szecesszió?


Ez egy olyan formavilgá ami vagy rabul ejti az embert, vagy taszítja. Ha vonzódunk a természetet utánzó formavilághoz, rajongunk Alphonse Mucha posztereiért és minden vágyunk egy Gallé lámpa, akkor ez a mi stílusunk!
A stílus megvalósítása mindig is költséges volt, ám kicsit egyszerűsített formában ma is elragadó belső terek születhetnek.

Szecessziós stílus lakberendezés Szecessziós stílus lakberendezés Szecessziós stílus lakberendezés
Szecessziós stílus lakberendezés Szecessziós stílus lakberendezés Szecessziós stílus lakberendezés
Szecessziós íróasztal Szecessziós stílus lakberendezés Szecessziós stílus lakberendezés

A luxus és elegancia stílusa, az art deco


Az art déco az 1920-as, 30-as évek építészeti és iparművészeti irányzata. Franciaországból indult el világhódító útjára, legnagyobb hatással az Egyesült Államokban volt, de egész Európában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában is szerephez jutott.


art deco Hotel Imperial
Art deco stílusú szobabelső
Hotel Imperial, Prága

Az art deco eredete az art nouveau-hoz, a francia szecesszióhoz vezethető vissza, de magába olvasztotta az avantgárd irányzatok egy-egy jellegzetes elemét is. Díszítőelemeinek kialakulásában jelentős hatása volt az egyiptomi művészetnek is. Az 1922-es Tutanhamon sírjának felfedezése óriási erővel hatott az art décora.
A szecesszió organikus és hullámzó, kígyózó motívumaival ellentétben az art déco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés jellemzi. Az egyedi termékekről a tömegtermelés vívmányaira helyezte a hangsúlyt, ám mégsem díszített minden lakást art déco lámpa vagy bútor. A stílus a luxus és elegancia egyik kifejezője lett.
A kor fiatalságának hamar megtetszett a merész, leegyszerűsített vonalvezetés, az erős, tiszta színvilág, a korszakban újnak számító anyagok: új ötvözetek, a fényezett króm vagyS a bakelit.

Nekünk találták ki az art decot?


Ha a szecessziónál formai elemeiben szolidabb, de ugyanakkor a luxust és eleganciát megtestesítő otthonra vágyunk, akkor art deco stílusú szobabelsőt hozzunk létre. A különleges furnérok, a fényes fa és fémfelületek mind-mind a csillogást, a fényűzést tükrözik. Ráadásul a stílus jól kombinálható egy-egy egyiptomi elemmel (papiruszok, egyiptomi szobrok, vésett kőtáblák), hiszen a 20-as évek egyiptomi ásatásai és főleg Tutanhamon sírleletei óriási benyomást tettek az art deco forma- és díszítőelemeire.

art deco enteriőr art deco enteriőr art deco enteriőr art deco enteriőr art deco enteriőr art deco enteriőr art deco enteriőr art deco enteriőr art deco enteriőr


A polgári otthonok hangulata, a mai klasszikus stílus

A klasszikus stílus a régi történelmi korok előkelő otthonainak hangulatát kívánja visszaadni. A termek és szobák míves bútorokkal, antik tárgyakkal, nemes kárpitokkal, kelmékkel vannak berendezve.
klasszikus hálószoba bútor

A Klassszikus a mi stílusunk?

Ha szeretünk antik piacokon nézelődni, ha vonzanak a klasszikus művészetek, ha előkelő, elegáns, nyugodt légkörre vágyunk, akkor az antik stílus igazán nekünk való.

Színei:

A különböző korokban különböző színárnyalatok voltak divatosak (pl. a rokokóban a pasztel rózsaszín vagy a pasztel kék). Ma választhatunk a meleg bézs, sárga, drapp vagy barna árnyalataiból vagy ha a hideg színek állnak hozzánk közelebb, akkor a fáradt rózsaszínt, a füstszínt vagy a fagylaltszínek valamelyikét. A színek kiválasztásánál természetesen nagyban befolyásolja a hangulatot a bútorok színe, így sötét bútorokhoz már ne válasszunk sötét színeket, mert túl komorrá válik a hangulat.

A bútorok:

A klasszikus stílus bútorai mindig magas minőségű, míves kidolgozású, tömörfa bútorok (pl.: mahagóni, cseresznye vagy diófából). A mai életvitelhez jobban alkalmazható, ha klasszikus stílusú, mai technológiával és kiegészítőkkel (pl. speciális vasalatok a ruhásszekrényekben) készült bútorok kapnak helyet a lakberendezéskor és ezt egészíti ki egy-egy míves, antik bútor. Így az antik elem feltűnőbb, mint ha különböző stílusú antik bútorokkal van az enteriőr berendezve.

Építészeti elemek, kandallók és egyéb kiegészítők:

A kandalló, a különböző szobor talapzatok, a falburkolatok mind-mind a klasszikus hatást fokozzák. A jól megtervezett építészeti elemek pl. az oszlopok, falfülkék, boltívek ugyancsak hatásos kiegszítői a stalusnak, azonban itt is fontos a "kevesebb több" szemelőtt tartása. Hiszen a klasszikus enteriőrök mindenek előtt a harmóniáról és az eleganciáról tanuskodnak. A különböző kelmék, drapériák, szőnyegek szintén fontos elemei a berendezésnek. Ezek színeinek, díszítőmotívumainak az összeillesztése szintén komoly feladat, hiszen a mintás anyagok könnyen túlzóváv válnak egymás mellett.
klasszikus bútor klasszikus irodabútor klasszikus irodabútor klasszikus irodabútor klasszikus bár klasszikus szekreter klasszikus könyvszekrény klasszikus könyvszekrény klasszikus könyvszekrény

Japán, Thajföld, India, keleti egzotikum a lakberendezésben

A távoli egzotikus országok mindig is nagy hatással voltak az európai ízlésre. Ma amikor néhány órás repülőút választ csak el minket ezektől a varázslatos helyektől, még inkább megfigyelhető a távolkeleti hatás a lakberendezésben.
Ha szívesen utazunk távoli, egzotikus országokba és otthonunkban is érezni szeretnénk India, Thajföld vagy Japán hangulatát, akkor tervezzük meg otthonunkat ebben a stílusban. Ma sok üzlet kínálja a távolkeletről behozott tárgyakat, bútorokat amelyek jól használhatók a keleti stílusú otthonok berendezésekor, ám arra figyeljünk, hogy a távolkeleten gyártott tömörfa bútorok egészen más páratartalmú környezetben, más nedvességtartalmú faanyagból készültek így a fa elemek a mi éghajlatunkon sokszor összeszáradnak, megrepednek.

Japán: a zöldtea illata


A tradícionális Japán belsőépítészet talán túl puritán az európai ízlésnek, ám néhány elem felhasználásával visszaadható a kifinomult, nyugodt hangulat.

Néhány ötlet:
 • A tereket lehetőség szerint mozgatható térelválasztó falakkal tagoljuk (rizspapír falakat utánozva),
 • az átjárók között megjelenhet kör alakú bejárat,
 • a burkolatoknak pl. egzóta parkettát válasszunk (mahagoni, bambusz, teak)
 • a bútorok alacsonyak és elrendezésük soha sem tökéletesen szimmetrikus,
 • az emberábrázolást kerüljük, helyette növények (pl. bambusz vagy lótusz) vagy állatok ábrázolását válasszuk (pl. madarak)
 • a világítás inkább rejtett, vagy egyszerű rizspapír lámpákkal lehetséges

japán konyhabútor modern keleti konyhabútor modern japán stílus

Thajföld az illatok és ízek országa

Thajföld maga a Paradicsom! Csodálatos tájak, gyönyörű, gazdagon díszített épületek, barátságos emberek és isteni ételek hazája.
Néhány ötlet a Thaj lakberendezéshez:
 • A tereket oszlopokkal tagolhatjuk
 • a falakat és a mennyezetet fa borítással és néhol áttört fa panelekkel díszítsük,
 • a burkolatok közül itt is a tömörfa burkolatot ajánlom pl. egzóta parkettát válasszunk (mahagoni, bambusz, teak)
 • a bútorok különleges formavilágúak és sokszor gazdagon faragottak
 • kiegészítőként a különböző Buddha ábrázolásoktól kezdve, a szerencsét hozó állatok szobrain át (pl. kacsa vagy a hal) a faragott tálakig sok mindent felhasználhatunk
 • a világítás itt inkább rejtett, vagy bambusz illetve thaj ornamentikával ellátott lámpákkal lehetséges


India: a luxus és a nyomor országa avagy Sheherezádé, mint lakberendező

India egyszerre megrázó és csodálatos, ilyen mérhetetlen gazdagság és ilyen szívszorító nyomor talán sehol a Földön nem él egymáshoz ennyire közel. Indiát látni kell! És ha hazautazás után továbbra sem múlik a vágy, hogy újra lássuk, akkor minket is örökre rabul ejtett, mint sokakat.

Persze nem kell ahoz elutaznunk, hogy megvalósíthassuk otthonunkban az 1001 éjszaka világát.
Néhány ötlet az indiai lakberendezéshez:
 • A tereket oszlopokkal tagolhatjuk és boltíveket alakíthatunk ki
 • a falakat és a mennyezetet fa borítással és néhol áttört fa panelekkel díszítsük,
 • a burkolatok közül választhatunk márványt vagy gránitot, a szobákba pedig tömörfa padlót ajánlok
 • a bútorok díszítésében megjelenhet az indiai ornamentika egy-egy elem gazdag festésében vagy faragásában
 • kiegészítőként indiai képzőművészeti elemeket, textileket használhatunk
Forduljon hozzánk bizalommal belsőépítészeti tervezéssel, egyedi bútorgyártással vagy generálkivitelezéssel kapcsolatban, örömmel állunk rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:


Ruby Andrea
enteriőr- és bútortervező
vezető tervező